Akdağmadeni Haber

AKDAĞMADENİ KÜLTÜR SANAT VE EDEBİYAT DERNEĞİ’NDEN MUHTEŞEM ETKİNLİK

AKDAĞMADENİ KÜLTÜR SANAT VE EDEBİYAT DERNEĞİ’NDEN MUHTEŞEM ETKİNLİK
251 views
15 Ağustos 2024 - 7:14

AKDAĞMADENİ KÜLTÜR SANAT VE EDEBİYAT DERNEĞİ’NDEN MUHTEŞEM ETKİNLİK

Akdağmadeni Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği’nin hazırladığı Gurbetten Sılaya müzik ve şiir dinletisi yapıldı.

Programa Akdağmadeni Belediye Başkanı Nezih Yalçın, Avrupa Türk İslam Birliği Onursal Genel Başkanı Durmuş Yıldırım, İş insanı Satılmış Şahin, Ozanlar Zeki Akalın, Halil Daylak, Alperen Akyüz, Hüseyin Şahbaz, Şairler İlhan Kınalı, Hacı Gürhan, Sait Sargın, Mehmet Emin Acer, Burhan Şen ve sanatçı Kadir Ayan ve davetliler katıldı.

Programın açılışında konuşan Akdağmadeni Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği Başkanı Osman Şahbaz, Akdağmadeni Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği tarafından Gurbetten Sılaya programının birincisini düzenlediklerini söyledi.

Şahbaz,“Amacımız bugün olduğu gibi yarında ilçemizin tanıtımını insanlarımızın gönlünde bir nebze yer tutmaktır. Bu doğrultuda destek bulursak Gurbetten Sılaya programımızı geleneksel hale getirmeyi düşünüyoruz. Bu programda bizlerin her zaman yanımızda olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

İyi bir hukukçu, iyi bir hayırsever, iyi bir Yozgatlı ve duygularını şiirler harmanlamış İş insanı Satılmış Şahin ise yaptığı konuşmada, 40 yıldır İstanbul’da Avukatlık yaptığını belirtti.

Şahin,“Memleketime olan hasretim hiçbir zaman bitmedi. Her yıl birkaç kez gelip sılayı rahim yapıyorum. İyi ki sizlerle beraberim ve bugün misafirinizim. Akdağmadeni’ne her gelişimde biraz daha gelişmiş olmasından gururlanıyorum. Başkana ve emeği geçenlere emek harcayanlara teşekkür ediyorum” dedi.

Akdağmadeni Yozgat’ın en yeşil ilçesi olduğunu belirten Şahin,“En Güzel ilçelerinden biridir. Turizm ve tarihi bakımından en zengin ilçelerinden biridir. Hiçbir yere benzemez. Yeşili ile İsviçre gibidir. İçimi yakan bir hadiseyi başkan ile nerede bir araya gelsek yüzüne söylerim. Şuradaki köprü ne oldu mostar köprüsü gibiydi. Ona baktıkça yüreğim sızlıyor. İmkanınız varsa o köprüyü yapın bütün masrafını vermeye hazırım. Akdağmadeni’ne armağan etmek istiyorum. Bu köprüyü mutlaka yapın.”

Şahin,“Biz Gurbette de olsak gönlümüz burada. Göçmen kuşlar gibiyiz. Sizler burada yaşayan insanlarsınız. Göç veren köylerden muzdaribiz ama ilçemizin kalkınmış olmasından da son derece mutlu oluyorum. Biz birbirimize hasretiz. Nerede kazanırsak kazanalım doğduğumuz yere göbeğimizin kesildiği yere mutlaka geliyoruz. Çünkü bizim gençlik resmimiz burada çizildi. Bizi yok sayamazsınız. Bizler her gittiğimiz yerde el üstünde tutuyorlar” dedi.

Bu programı geleneksel hale getirilmesi yönünde gelecek yıl yapılacak bütün masraflarınızı üstleniyorum diyen Şahin,“Fakir, fukara öğrencilerden 20 öğrenciye de burs sözü veriyorum. Bütün kapıları kapatırım. Bir tane öğrenci geldiğinde o kapıyı kapatır hayatı onunla konuşurum. Çünkü o bizim geleceğimiz. Onlara yüreklerinizi de açın. Aynı zamanda da şair ve yazarım. Söz geldiğinde de okurum” diye konuştu.

Avrupa Türk İslam Birliği Onursal Genel Başkanı Durmuş Yıldırım ise, Milletleri millet yapan ve o milleti diğer milletlerden ayıran yegane unsurun Kültür olduğunu söyledi. Yıldırım, “Kültür bir milletin özü ve kimliği ve bağımsızlığıdır. Kültür bir toplumu geleceğe taşıyan önemli yapı taşlarından biridir. Kültürü meydana getiren unsurlar ise o milletin dili, dini, gelenek görenekleri, tarihi, sanatı ve dünya görüşüdür. Biz Avrupa’da olmamız dolayısıyla bunu daha güzel hissediyoruz. Bizler istikbalimizi kazanmak için 63 yıl önce Avrupa ülkelerine göç etmiş ve yerleşmiş insanlarız. Yıllardır maalesef Avrupa’ya göçüp insanlarımız Türkiye’de Almancı gurbetçi olarak söyleniyor.  Almanya’da halen yabancı olarak söyleniyor. Biz kendimizi yeni hayat içerisinde Avrupa Türkleri olarak hitap ediyoruz. Bizim ülkemiz Türkiye’dir. Biz Türkiye’nin her zaman güçlü olmasını arzu ediyoruz. Türkiye nezle olursa biz Avrupa’da grip oluyoruz hasta oluyoruz.

Akdağmadeni Belediye Başkanı Nezih Yalçın, programa gelen kıymetli insanlara Akdağmadeni ilçesinde misafir etmekten onur ve gurur duyduklarını söyledi. Yalçın,“Akdağmadeni’miz Selçuklu ’ya ev sahipliği yapmış, Sivas kongresine delege göndermiş, birinci meclise mebus vermiş, kuruluşa ve kurtuluşa şahit olmuş bir şehir. Akdağmadeni’miz iç Anadolu’nun bozkırına inat yemyeşil sarıçam ormanlarıyla kaplı tarihin doğayla buluştuğu bir yer. Bizler şehrimizi bir adım ileriye taşıyabilirsek ne mutlu bize” dedi.

Akdağmadeni ilçesinin tarihi bir şehir olduğunu belirten Yalçın, “Akdağmadeni ilçemiz tarihi taş ve ahşap binaların, taş çarşının, ham ve hamamların olduğu bir şehirmiş. Mostar köprüsünü andıran tarihi bir köprünün olduğu bir şehirmiş. Ama ne yazık ki, 1980’li yıllarda koruma altına alınana kadar Akdağmadeni tarihi dokularının çok büyük kısmı bizzat kamu eliyle yok edilmiş. Şuanda sizlerindi misafir olduğu Ak Konak 2019 yılında restorasyonu tamamlanıp vatandaşımıza hizmet vermeye başlayan tarihi konaklardan bir tanesidir. Akdağmadeni ilçemizde yüzlerce tarihi konak varken şuanda maalesef tescili yapılmış 13 konağımız bulunuyor. İnşallah mevcut binalar içerisinde restorasyonu tamamlanmamış binalar var. Bunların restorasyonunu kısa sürede tamamlayacağız. Ondan sonra da çarşı merkezdeki kamulaştırmaları tamamlayabilirsek Satılmış Şahin Ağabeyimizin yanına gidip köprüyü yapacağız diyeceğiz. Geçen dönemki çalışmalarımızdan bir tanesi Akdağmadeni Fındıklı civarına gölet yapalım diye çalışmamız vardı. Alt yapımız tamamlandı. Biraz tasarruf tedbirlerine takıldı. İnşallah göletimizi yaptığımız zaman da bu dere yatağını ıslah edip getirdiğimizde köprünün altından da su da akıtırız inşallah. Satılmış Ağabey ile inşallah bizde burada büyük bir köprünün inşasını yapmış oluruz” diye konuştu.

Konuşmalar sonrasında şair ve ozanların seslendirdiği şiirler sonrasında Yozgatlı Sanatçı Murat Balaban konseriyle program sona erdi.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

dorokolomontodurunkibelekşisoryollaki tamaharoşi mikoloji fataaamilrok vilork morokarşzorfali porraki şıllitorriki pulliji filletulpu lullu